DOČEK NOVE GODINE  PRAG

PRAG je najočuvanija evropska prestonica. Preživeo je ratove i ostao skoro netaknut. Božanstvena arhitektura sreće se na svakom koraku, naročito u centru – starom gradu koji je pešačka zona. U XIV veku pod vladavinom Karla IV, Prag postaje prestonica Svetog rimskog carstva. Karlo podiže najznačajnije građevine- čuveni Karlov most, katedralu Svetog Vita i najstariji slovenski univerzitet, Karolinum. Od II svetskog rata do 1989. godine, Čehoslovačka je komunistička, totalitarna država. Komunistički režim je svrgnut Plišanom revolucijom 1989. godine a 1993. Česi i Slovaci se mirno razilaze u dve države, Češku i Slovačku. Danas je Republika Češka članica Evropske Unije i jedna od najrazvijenijih država bivšeg Istočnog bloka.

STARI GRAD (czech: Staré Město) je najlepši deo Praga. Astronomski sat je srednjovekovni sat na južnom zidu Gradske većnice na trgu Starometske Namesti. Obavezno sačekajte da otkuca pun sat i da se pred vama izređaju figure apostola.

Karlov most, poznat i kao Most zaljubljenih ili Most umetnika bio je najvažnija spona između starog grada i praškog zamka. Dugačak je 515 m a širok 10 m, i ima 3 kule. Ukrašen je sa 30 statua u baroknom stilu. Na njemu se smenjuju najrazličitiji pevači i bendovi, i slikari kojima je arhitektura Praga večna inspiracija. Posebnu čar Pragu daju ljudi obučeni u kostime iz Mocartove epohe, koji promovišu koncerte klasične muzike, kao i crnci obučeni u mornarska odela koji prodaju karte za krstarenje po Vltavi.

Malá Strana, biser barokne arhitekture, nalazi se ispod praškog zamka i spojena je mostom sa Starim gradom.

Tramvajem se stiže na brdo na kome je čuveni dvorac Hradčani, najveći zamak na svetu, gde generacije vladara i predsednika imaju kancelariju. Sadrži sve arhitektonske stilove prošlog milenijuma. Tu su grandiozna Katedrala svetog Vita, romaneskna bazilika Svetog Đorđa, manastir i nekoliko palata, vrtovi i zidine. U blizini se nalazi i nekoliko muzeja, ukljujući i Nacionalnu galeriju sa kolekcijom češke barokne umetnosti, muzej igračaka i galerija praškog zamka. U okviru ovog kompleksa nalazi se i Zlatna uličica, u kojoj su kuće toliko male, da ih mogu naseliti Hobiti. U Pragu možete posetiti Dvoržakovu kuću, Smetanin muzej, Crkvu sv. Mikulaše u kojoj je Mocart svirao orgulje…Ljubitelji likovnih umetnosti najčešće posećuju Muhin muzej, Nacionalnu galeriju i muzej( Veletržni palac) gde su izložena dela P.Pikasa, Munka, Kokoške, Van Goga, i čeških umetnika. U Josefov – u, nekadašnjem jevrejskom getu, nalazi se rodna kuća Franca Kafke. Žižkov TV Toranj nekonvencijalne strukture, nalazi se na brdu Žižkov, najopuštenijem kvartu grada. smešten u bivšem sajamskom prostoru

Metro sistem savršeno funkcioniše. Mapa metroa postoji na svakoj karti grada i olakšava snalaženje. Postoje 3 metro linije (crvena, zelena i žuta) koje voze s kraja na kraj grada. Svaka stanica ima naziv koji je jasno prikazan na samoj stanici i displeju u metrou, a postoji i glas koji obaveštava putnike. Metro stiže na svakih nekoliko minuta; prvi polazak je u 05:00 h, a poslednji je u ponoć. Autobusi i tramvaji, takođe, odlično funkcionišu.Karta za prevoz je univerzalna i košta 20 CK(0,8 €). Važi za metro, bus, tramvaj, čak i za žičaru. S njom se možete neograničeno voziti 75 minuta radnim danima, 90 minuta vikendom. Karta se poništava na automatu pre ulaska na metro stanicu ili u busu, tramvaju. Čuvajte kartu jer su kontrole na stanicama česte! Postoje i noćni autobusbusi koji voze na svakih pola sata. Taksi je pristupačan.

Prodavnice rade od 10h do 20h, subotom do 17h. Možete šopingovati po povljnim cenama, jer u Pragu postoji bogata ponuda koja zadovoljava svaki džep.

Izbegavajte restorane u centru, jako su skupi. U sporednim uličicama, možete jesti jeftinu a dobru kinesku hranu – 1,5- 3 €, tradicionalna jela (gulaš sa knedlama) – 2,5 € , Hermelin sir – 1€ … Brzu hranu možete klopati po cenama od 2 € za kobasica, 1,5- 3 €, za kinesku 2,5 € za falafel… Probajte tradicionalna jela: gulaš – komadići svinjskog ili goveđeg mesa u sosu, sa pirinčem ili krompirom i svinjetinu sa knedlama. Češko pivo je najpoznatije na svetu – Plzensko, Gambrinus, Krusevice, Staropramen…Možete naći točeno pivo za 1 €.Cene hrane i pića u supermarketima su slične onima u beogradskim marketima.
Cene pića po klubovima su pristupačne: Pivo i sokovi – max 4 €, kokteli – 4 do 7€, ali mnogo klubova i pabova ima happy hour, gde po ceni jednog, možete dobiti dva pića.

Ponesite cigarete od kuće! Cena je 2-3 €.

Vreme u Pragu je slično kao u Beogradu.

*NAPOMENA- sve cene u tekstu su napisane na osnovu proslogodišnjih podataka

DOČEK NOVE GODINE 2013 Prag