BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

MILANO

je jedan od najvećih gradova Italije i glavni grad pokrajine Lombardije. U njemu živi približno 3,5 miliona stanovnika, koji sebe nazivaju Milanezi

Nalazi se u severnom delu Italije. Grad nema izlaz na more ili reku, a najbliža pomorska luka je Đenova na 145 km južno. Od prestonice Rima grad je udaljen 585 km severno, a od prvog većeg grada, susednog Torina, 130 km istočno.

Smatra se “privrednim srcem” Italije.  Od oko 200 najvećih preduzeća Italije, skoro polovini je sedište upravo u Milanu. 1910. godine ovde je osnovana fabrika automobila „Alfa Romeo“, danas je fabrika deo velike korporacije FIAT. Takođe svetski poznata firma guma „Pireli“, nalazi se u Milanu.

Grad je takođe i svetski poznat  modni centar.  U danima milanske mode pod nazivom Milan fashion week, dva puta godišnje, grad se pretvara u veliku modnu pistu. Interesantno je da je vlasnik jedne od najpoznatijih modnih agencija „Names“, jedan od srpskih Milaneza – Dragan Marković.Takođe, prve nedelje aprila, tradicionalno se održavaju dani dizajna pod nazivom Milan design week. Tada sejavne prostorije pretvaraju u izložbene sale. I opet za pohvalu, još jedan Srbin u Milanu, Marko Simić, jedan je od osnivača asocijacije milanskih dizajnera.

Milano se naziva i “severnim biserom”, budući da ima dugu i burnu prošlost. Ona počinje u antici kada su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju i njene stanovnike Gale. Svedoci tog događaja su mnoge građevine sada izuzetno posećene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraći period bio prestonica svemoćnog i snažnog Rimskog carstva

Najznačajnije znamenitosti su:

Milanska katedrala (Duomo di Milano)– Ova građevina je najvažniji arhitektonski simbol grada i majstorsko delo italijanske gotike. Nalazi se na trgu koji je dobio ime po katedrali (Piazza del Duomo). Impozantna Duomo je druga po veličini crkva u Italiji(od nje je veća samo Bazilika svetog Petra u Rimu), i druga po veličini gotička katedrala na svetu, posle katedrale u Sevilji. Sedište je milanske arhiepiskopije. Njena konstrukcija počela je 1386. godine, nastavila se sporadično pod Napoleonovim naredjenjima a kompletirana je 1809. godine. Njega veličanstvena kreacija sadrži oko 3400 statua, 135 vrhova i šiljaka i 96 ukrasa. Crkva je izgrađena od cigala, a fasada joj je pokrivena belim mermerom. Osnova je u obliku latinskog krsta i deli crkvu na 5 krila (brodova), koji su razdvojeni sa 40 stubova. Crkva ima ukupno 40.000 sedišta. Iz 16. veka su ostaci grobnice Djakomo Medicija a tu je i podzemna grobnica, koja leži u srcu katedrale, najvećeg i najvažnijeg njenog dobrotvora, Svetog Carlsa Boromea. Svake godine u maju i septembru zakivči sa Hristovog krsta se prikazuju poštovaocima i biskup ga ponovo izdiže sa svog počivališta.

Na trgu je i Palata Reale – muzej del Duomo, koji prikazuje vrednosti iz Katedrale.

Zaštitnik grada je je Sveti Ambrozije, poreklom iz Sirmiuma (današnje Sremske Mitrovice).

Milanska skala – Milano je svetski poznat i po operi, Milanskoj skali, sagrađenoj u 13. veku. U njenoj dvorani ima mesta za preko 3.000 gledalaca. Ova svetski najpoznatija opera je smeštena na ostacima crkve Santa Marija ala Skala, svojoj imenjakinji. U sastavu zgrade opere nalazi se i Muzej, u kojem možete videti eksponate iz kuće opere, posvećene omiljenim nacionalnim kompozitorima i izvođačima. Ovo podrazumeva Rosinija, Pucinija i Toskanija. Dva hola su posvećena samom Verdiju i sadrže eksponate kao što je spinet na kome je učio da svira, ručno pisane beleške kao i dirigentski štap, koji mu je dodeljen nakon što je prihvaćena Aida.

Zamak Sforca  (Sforzesco) – predstavlja značajan srednjovekovni spomenik.

Ogromna tvrđava je izgrađena u 15. veku i jedna je od najistaknutijih spomenika u Milanu. Restaurirana je nakon bombardovanja 1943. godine.  U okviru kompleksa tvrđave Sforca nalaze se  tri muzeja, od kojih je najistaknutiji Muzej istorije umetnosti. U okviru njegove kolekcije skulptura je poznata Pieta Rondanini, Mikelanđelovo poslednje delo. Galerija slika sadrži slike Montenja, Belinija, da Vinčija i fra Filipo Lipija. Druga dva muzeja su u okviru bedema tvrđave i to su Muzej primenjene umetnosti i Arheološki muzej.

Santa Marie delle grazie, crkva u kojoj se nalazi poznata slika Leonarda da Vinčija ”Tajna večera”. Freska prikazuje momenat Hristovog otkrivanja izdaje. U toku drugog svetskog rata, pri bombardovanju Milana, kada je uništen krov trpezarije, slika je ostala neoštećena.

Galerija Vitorio Emanuele- To je jedan od najimozantnijih i najlepših primera tržnih centara iz 19. veka. Sa specijalizovanim prodavnicama poznatih robnih marki.

Trijumfalni luk – predstavlja neoklasično delo namenjeno prvo Napoleonu, a kasnije kralju Vitoriju Emanueleu II.

Spomenik Leonardu da Vinčiju – u parku u blizini Trga Duomo.

Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i radeći pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce stvorio svoje remek delo Tajna Večera. Naslikana na zidu trpezarije crkve Santa Marija dele Gracije u periodu od 1495. do 1498.godine. Iako je slika znatno oštećena, uprkos, a ponekad i usled pokušaja restauracije, ona ostaje, prema rečima istoričara umetnosti E.H. Gombriha, ” jedno od najvećih čuda ljudskog genija”. Kada nije bio zauzet ulepšavanjem Ludovikovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za pronalaske i vojne inovacije. Dobio je i značajnu porudžbinu od Ludovika, da izradi statuu konjanika u čast njegovog oca, Frančeska Sforce (Francesco Sforca). Leonardo je izvršio detaljne pripreme i napravio plan čak i maketu, na žalost nije uspeo jer 1499. godine Francuzi zauzimaju Milano i šalju Sforcu u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma, te je napustio Milano i otišao u  Firencu.