MILANO

je jedan od najvećih gradova Italije i glavni grad pokrajine Lombardije. U njemu živi približno 3,5 miliona stanovnika, koji sebe nazivaju Milanezi

Nalazi se u severnom delu Italije. Grad nema izlaz na more ili reku, a najbliža pomorska luka je Đenova na 145 km južno. Od prestonice Rima grad je udaljen 585 km severno, a od prvog većeg grada, susednog Torina, 130 km istočno.

Smatra se „privrednim srcem“ Italije.  Od oko 200 najvećih preduzeća Italije, skoro polovini je sedište upravo u Milanu. 1910. godine ovde je osnovana fabrika automobila „Alfa Romeo“, danas je fabrika deo velike korporacije FIAT. Takođe svetski poznata firma guma „Pireli“, nalazi se u Milanu.

Grad je takođe i svetski poznat  modni centar.  U danima milanske mode pod nazivom Milan fashion week, dva puta godišnje, grad se pretvara u veliku modnu pistu. Interesantno je da je vlasnik jedne od najpoznatijih modnih agencija „Names“, jedan od srpskih Milaneza – Dragan Marković.Takođe, prve nedelje aprila, tradicionalno se održavaju dani dizajna pod nazivom Milan design week. Tada sejavne prostorije pretvaraju u izložbene sale. I opet za pohvalu, još jedan Srbin u Milanu, Marko Simić, jedan je od osnivača asocijacije milanskih dizajnera.

Milano se naziva i „severnim biserom“, budući da ima dugu i burnu prošlost. Ona počinje u antici kada su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju i njene stanovnike Gale. Svedoci tog događaja su mnoge građevine sada izuzetno posećene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraći period bio prestonica svemoćnog i snažnog Rimskog carstva

Najznačajnije znamenitosti su:

Milanska katedrala (Duomo di Milano)– Ova građevina je najvažniji arhitektonski simbol grada i majstorsko delo italijanske gotike. Nalazi se na trgu koji je dobio ime po katedrali (Piazza del Duomo). Impozantna Duomo je druga po veličini crkva u Italiji(od nje je veća samo Bazilika svetog Petra u Rimu), i druga po veličini gotička katedrala na svetu, posle katedrale u Sevilji. Sedište je milanske arhiepiskopije. Njena konstrukcija počela je 1386. godine, nastavila se sporadično pod Napoleonovim naredjenjima a kompletirana je 1809. godine. Njega veličanstvena kreacija sadrži oko 3400 statua, 135 vrhova i šiljaka i 96 ukrasa. Crkva je izgrađena od cigala, a fasada joj je pokrivena belim mermerom. Osnova je u obliku latinskog krsta i deli crkvu na 5 krila (brodova), koji su razdvojeni sa 40 stubova. Crkva ima ukupno 40.000 sedišta. Iz 16. veka su ostaci grobnice Djakomo Medicija a tu je i podzemna grobnica, koja leži u srcu katedrale, najvećeg i najvažnijeg njenog dobrotvora, Svetog Carlsa Boromea. Svake godine u maju i septembru zakivči sa Hristovog krsta se prikazuju poštovaocima i biskup ga ponovo izdiže sa svog počivališta.

Na trgu je i Palata Reale – muzej del Duomo, koji prikazuje vrednosti iz Katedrale.

Zaštitnik grada je je Sveti Ambrozije, poreklom iz Sirmiuma (današnje Sremske Mitrovice).

Milanska skala – Milano je svetski poznat i po operi, Milanskoj skali, sagrađenoj u 13. veku. U njenoj dvorani ima mesta za preko 3.000 gledalaca. Ova svetski najpoznatija opera je smeštena na ostacima crkve Santa Marija ala Skala, svojoj imenjakinji. U sastavu zgrade opere nalazi se i Muzej, u kojem možete videti eksponate iz kuće opere, posvećene omiljenim nacionalnim kompozitorima i izvođačima. Ovo podrazumeva Rosinija, Pucinija i Toskanija. Dva hola su posvećena samom Verdiju i sadrže eksponate kao što je spinet na kome je učio da svira, ručno pisane beleške kao i dirigentski štap, koji mu je dodeljen nakon što je prihvaćena Aida.

Zamak Sforca  (Sforzesco) – predstavlja značajan srednjovekovni spomenik.

Ogromna tvrđava je izgrađena u 15. veku i jedna je od najistaknutijih spomenika u Milanu. Restaurirana je nakon bombardovanja 1943. godine.  U okviru kompleksa tvrđave Sforca nalaze se  tri muzeja, od kojih je najistaknutiji Muzej istorije umetnosti. U okviru njegove kolekcije skulptura je poznata Pieta Rondanini, Mikelanđelovo poslednje delo. Galerija slika sadrži slike Montenja, Belinija, da Vinčija i fra Filipo Lipija. Druga dva muzeja su u okviru bedema tvrđave i to su Muzej primenjene umetnosti i Arheološki muzej.

Santa Marie delle grazie, crkva u kojoj se nalazi poznata slika Leonarda da Vinčija “Tajna večera“. Freska prikazuje momenat Hristovog otkrivanja izdaje. U toku drugog svetskog rata, pri bombardovanju Milana, kada je uništen krov trpezarije, slika je ostala neoštećena.

Galerija Vitorio Emanuele- To je jedan od najimozantnijih i najlepših primera tržnih centara iz 19. veka. Sa specijalizovanim prodavnicama poznatih robnih marki.

Trijumfalni luk – predstavlja neoklasično delo namenjeno prvo Napoleonu, a kasnije kralju Vitoriju Emanueleu II.

Spomenik Leonardu da Vinčiju – u parku u blizini Trga Duomo.

Godine 1482. Leonardo se preselio u Milano i radeći pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce stvorio svoje remek delo Tajna Večera. Naslikana na zidu trpezarije crkve Santa Marija dele Gracije u periodu od 1495. do 1498.godine. Iako je slika znatno oštećena, uprkos, a ponekad i usled pokušaja restauracije, ona ostaje, prema rečima istoričara umetnosti E.H. Gombriha, “ jedno od najvećih čuda ljudskog genija“. Kada nije bio zauzet ulepšavanjem Ludovikovog dvora, Leonardo je proučavao anatomiju, astronomiju, botaniku, geologiju, letenje i geografiju, kao i planove za pronalaske i vojne inovacije. Dobio je i značajnu porudžbinu od Ludovika, da izradi statuu konjanika u čast njegovog oca, Frančeska Sforce (Francesco Sforca). Leonardo je izvršio detaljne pripreme i napravio plan čak i maketu, na žalost nije uspeo jer 1499. godine Francuzi zauzimaju Milano i šalju Sforcu u progonstvo. Ludovikov poraz značio je da je Leonardo ostao bez zaštitnika i doma, te je napustio Milano i otišao u  Firencu.