BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

BELGIJA- Raj za ljubitelje piva i hrane

Ako ste ljubitelji slatkiša, dobre hrane, piva i umetnosti, morate doći u Belgiju i probati njihovu čokoladu, pojesti dobro kuvano meso i morske plodove i sve to zaliti pivom, a verujemo da će Vam biti teško odlučiti se jer imaju preko stotinu vrsta piva. Takođe treba probati i njihovo nacionalno jelo mosselen i počastiti se po kojom pralinom koje su i nastale u Belgiji. Arhitektura u Belgiji je jedinstvena i predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, prepliću se romantizam, gotika, barok i moderna arhitektura. Glavni grad i ujedno najveći je Brisel koji je i nezvanični glavni grad Evropske Unije.

Brisel

Brisel je grad fine hrane, kafe, kulture, nadrealne arhitekture. Belgijanci uživaju da svoje obroke konzumiraju na otvorenom tako da bi i turisti trebalo to uraditi i osetiti čaroliju Brisela uz miris najbolje hrane. Grad predstavlja spoj dveju ličnosti, francuski protiv holandskog, istorijska arhitektura protiv savremene, dosada naspram zabave. Puno kontrasta i kontradiktornosti je upravo ono što predstavlja lice Brisela. Brisel poseduje oko 90 muzeja a neki od njih su Muzej kakaa i čokolade, likovnih umetnosti, Muzej grada Brisela, Muzej muzičkih instrumenata, moderne arhitekture, Muzej stripa

Grand place je jedan od najlepših trgova u Evropi i pod UNESCO-vom je zaštitom. Ukrašen je baroknim i gotičkim elementima i sa mnoštvo kafića predstavlja jedno od mesta za uživanje u Belgijskoj prestonici. Prvo što se primeti prilikom ulaska na Grand place je Town Hall koji datira iz 13. veka. Njena lepa fasada poseduje čuvene igle, a kula je visoka 96 metara i na njenom vrhu se nalazi skulptura arhanđela Mihaila koji ubija demona. Manneken Pis je kip dečaka koji piški u fontanu i koja predstavlja klasičan belgijski humor.

The  Royall palace- Kraljevska palata je dom Belgijskog kralja i uvek ćete znati da li je on u zemlji ako vidite belgijsku zastavu na vrhu zgrade. Zgrada je neo-klasične arhitekture i gleda na Briselski park.

Atomium napravljen je 1958. godine za svetski sajam i predstavlja devet molekula koji su uveličani 165 milijardi puta. Takođe je i simbol grada i pruža panoramski pogled na Brisel.

Cathedral of Saints Michel and Gudule- veličanstvena katedrala u gotskom stilu Brabant završena je krajem 15. veka i smeštena je blizu centralne stanice. Bela fasada iz 1250. ukrašava ovu katedralu a njena unutrašnjost je puna blaga. Pored ove izvanredne katedrale možete posetiti i Baziliku Svetog Srca, Crkvu Svetog Nikole najstarije crkve u Briselu, Sablon crkvu.

Šoping u Briselu treba dobro isplanirati jer prodavnice rade do 18, 19, 20h. Glavne šoping zone su u ulicama Boulevard de Waterloo i Rue Antoine Dansaert gde se nalaze najluksuzniji butici, takođe je dobra ponuda i u Rue Neuve u kojoj se nalazi tržni centar City2. Kupovina se uglavnom odvija u Gornjem gradu i oko Starog centra oko oblasti Salon i avenije Louise.

Briž

Vratite se u istoriju i posetite Briž- Veneciju severa. Otkrijte šta sve može da Vam ponudi ovaj jedinstveni gradić, pun mostova i kanala. Srednjevekovna arhitektura i kaldrmisane ulice očaraće Vas. Istoriju, umetnost, romantiku i naravno dobru hranu i pivo možete naći u Brižu.

The Market Square nalazi se u samom srcu Briža. U samom centru trga nalaze se statue posvećene junacima Janu Breidelu i Piteru Koninku. Južna strana trga prikazuje kuće u srednjevekovnom stilu, na zapadu je Provincial Court –pokrajinski sud koji je izgrađen u neo-gotičkom stilu. Na severnoj strani nalazi se Belfry tower izgrađen 1220., ima 366 stepenica koje Vas vode do visine od 83 metara odnosno do samog vrha zvonika.

Gruuthuse house-museum je kuća, sada muzej koji je nekada pripadao najbogatijoj porodici u Brižu Gruuthuse. Flamanska reč gruut znači oljušten ječam ili pšenica, koji je veoma važan sastojak u proizvodnji piva. Porodica je držala monopol ovog proizvoda i ubrzo su postali veoma bogati i moćni.

St. John’s House Mill, Koelewei Mill su samo dve od četiri vetrenjače koje se nalaze duž parka i reke koja protiče gradom, nalaze se 15 minuta pešaka od samog centra grada.

Možete takođe posetiti i neke od divnih crkvi kao što su Church of our Lady, Jerusalem church, St. Anne church, Walburga church ili muzej dijamanata, Memling, Groeningemuzej,

Vreme kao da je stalo u ovom gradu,veoma malo buke, saobraćaja. Uživajte u kanalima, čokoladama, sirevima, arhitekturi  i prepustite se previše živopisnom i savršenom Brižu.