BELGIJA- Raj za ljubitelje piva i hrane

Ako ste ljubitelji slatkiša, dobre hrane, piva i umetnosti, morate doći u Belgiju i probati njihovu čokoladu, pojesti dobro kuvano meso i morske plodove i sve to zaliti pivom, a verujemo da će Vam biti teško odlučiti se jer imaju preko stotinu vrsta piva. Takođe treba probati i njihovo nacionalno jelo mosselen i počastiti se po kojom pralinom koje su i nastale u Belgiji. Arhitektura u Belgiji je jedinstvena i predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, prepliću se romantizam, gotika, barok i moderna arhitektura. Glavni grad i ujedno najveći je Brisel koji je i nezvanični glavni grad Evropske Unije.

Brisel

Brisel je grad fine hrane, kafe, kulture, nadrealne arhitekture. Belgijanci uživaju da svoje obroke konzumiraju na otvorenom tako da bi i turisti trebalo to uraditi i osetiti čaroliju Brisela uz miris najbolje hrane. Grad predstavlja spoj dveju ličnosti, francuski protiv holandskog, istorijska arhitektura protiv savremene, dosada naspram zabave. Puno kontrasta i kontradiktornosti je upravo ono što predstavlja lice Brisela. Brisel poseduje oko 90 muzeja a neki od njih su Muzej kakaa i čokolade, likovnih umetnosti, Muzej grada Brisela, Muzej muzičkih instrumenata, moderne arhitekture, Muzej stripa

Grand place je jedan od najlepših trgova u Evropi i pod UNESCO-vom je zaštitom. Ukrašen je baroknim i gotičkim elementima i sa mnoštvo kafića predstavlja jedno od mesta za uživanje u Belgijskoj prestonici. Prvo što se primeti prilikom ulaska na Grand place je Town Hall koji datira iz 13. veka. Njena lepa fasada poseduje čuvene igle, a kula je visoka 96 metara i na njenom vrhu se nalazi skulptura arhanđela Mihaila koji ubija demona. Manneken Pis je kip dečaka koji piški u fontanu i koja predstavlja klasičan belgijski humor.

The  Royall palace- Kraljevska palata je dom Belgijskog kralja i uvek ćete znati da li je on u zemlji ako vidite belgijsku zastavu na vrhu zgrade. Zgrada je neo-klasične arhitekture i gleda na Briselski park.

Atomium napravljen je 1958. godine za svetski sajam i predstavlja devet molekula koji su uveličani 165 milijardi puta. Takođe je i simbol grada i pruža panoramski pogled na Brisel.

Cathedral of Saints Michel and Gudule- veličanstvena katedrala u gotskom stilu Brabant završena je krajem 15. veka i smeštena je blizu centralne stanice. Bela fasada iz 1250. ukrašava ovu katedralu a njena unutrašnjost je puna blaga. Pored ove izvanredne katedrale možete posetiti i Baziliku Svetog Srca, Crkvu Svetog Nikole najstarije crkve u Briselu, Sablon crkvu.

Šoping u Briselu treba dobro isplanirati jer prodavnice rade do 18, 19, 20h. Glavne šoping zone su u ulicama Boulevard de Waterloo i Rue Antoine Dansaert gde se nalaze najluksuzniji butici, takođe je dobra ponuda i u Rue Neuve u kojoj se nalazi tržni centar City2. Kupovina se uglavnom odvija u Gornjem gradu i oko Starog centra oko oblasti Salon i avenije Louise.

Briž

Vratite se u istoriju i posetite Briž- Veneciju severa. Otkrijte šta sve može da Vam ponudi ovaj jedinstveni gradić, pun mostova i kanala. Srednjevekovna arhitektura i kaldrmisane ulice očaraće Vas. Istoriju, umetnost, romantiku i naravno dobru hranu i pivo možete naći u Brižu.

The Market Square nalazi se u samom srcu Briža. U samom centru trga nalaze se statue posvećene junacima Janu Breidelu i Piteru Koninku. Južna strana trga prikazuje kuće u srednjevekovnom stilu, na zapadu je Provincial Court –pokrajinski sud koji je izgrađen u neo-gotičkom stilu. Na severnoj strani nalazi se Belfry tower izgrađen 1220., ima 366 stepenica koje Vas vode do visine od 83 metara odnosno do samog vrha zvonika.

Gruuthuse house-museum je kuća, sada muzej koji je nekada pripadao najbogatijoj porodici u Brižu Gruuthuse. Flamanska reč gruut znači oljušten ječam ili pšenica, koji je veoma važan sastojak u proizvodnji piva. Porodica je držala monopol ovog proizvoda i ubrzo su postali veoma bogati i moćni.

St. John’s House Mill, Koelewei Mill su samo dve od četiri vetrenjače koje se nalaze duž parka i reke koja protiče gradom, nalaze se 15 minuta pešaka od samog centra grada.

Možete takođe posetiti i neke od divnih crkvi kao što su Church of our Lady, Jerusalem church, St. Anne church, Walburga church ili muzej dijamanata, Memling, Groeningemuzej,

Vreme kao da je stalo u ovom gradu,veoma malo buke, saobraćaja. Uživajte u kanalima, čokoladama, sirevima, arhitekturi  i prepustite se previše živopisnom i savršenom Brižu.