Više o Veneciji

Po mnogima najlepši grad na svetu, Venecija, nalazi se u severoistočnoj Italiji na obali Jadranskog mora. Grad bez ulica, na 118 ostrva i sa više od 170 kanala, na ušću Bente u Venecijansku lagunu pod zaštitom je UNESCO-a, kao spomenik svetske kulturne baštine. Nekadašnja prestonica Mletačke republike, predstavljala je trgovački cetar između Istoka I Zapada. Danas, u Veneciji živi 270.000 stanovnika i ona je središte pokrajine Veneto.

Večitu inspiraciju za mnoge umetnike širom sveta, pisce, slikare, vajare, arhitekte, predstavlja svaki kamen u ovom gradu. Filmski festival, Bijenale i Venecijanski maskenbal su samo neke od umetničkih smotri koje se održavaju na ovom mestu.
Julije Drugi je govorio: “Da Venecija ne postoji trebalo bi je stvoriti”. Po legendi jevanđelisti Marku prilikom šetnje po ostrvima, ukazao se Božiji glasnik koji mu je rekao da će na tom mestu biti podignut lep, neobičan grad, koji će ga uzeti za svoga zaštitnika. U Aleksandriji dva venecijanska trgovca ukrala su  telo svetitelja od Muhamedovih sledbenika i na svom brodu ga preneli do Venecije. “Grad mostova” je dobio svog zaštitnika kome u čast je podignuta Crkva na najvećem trgu u gradu. Neki naučnici smatraju da su upravo negde ispod trga posmrtni ostaci Aleksandra Makedonskog.

Glavna saobraćajnica je kanal Grande, dug 3750m i prosečne širine oko 60m, deli grad na dva dela, tri zone (sestieri)  levo i tri desno. Najpoznatiji most je Most uzdisaja (Ponte dei sospiri) iz XVII veka koji  sagrađen da spoji Duždevu palatu sa zatvorskom zgradom. Ime mu je nadeveno zbog čestih pogubljenja koja su se izvršavala na njemu. Jedini pravi trg je Trg Svetog Marka, a prazni proctor između crkava i palata naziva se kamp. Urbanističko rešenje dao je Jakopo Sansovino u XVI veku. Nasuprot bazilike uzdiže se toranj iz perioda renesanse sa čije platform dve bronzane figure  udaranju u zvono u otkucavaju sat. na tornju su prikazane i mesečeve mene kao i kretanje Sunca kroz Zodijak. Crkva je urađena po modelu bazilike Sv. Apostola u Konstantinopolju. . Na glavnom ulazu u crkvu nalaze se bronzani konji iz doba Aleksandra Velikog doneti iz Carigrada. U neposrednoj blizini ove crkve nalazi se zvonik, biblioteka Sv. Marka, Arheološki muzej, u kom se osim slika i skluptura čuvaju dokumenti i predmeti koji odlično ilustruju istoriju Venecije. Videćete između ostalog i palatu Pesaro, crkvu Sv. Zakarija, ostrvo Sv. Đorđa , crkvu Santa Marija Dela Salute (poznatu po istoimenoj pesmu Laze Kostića, koja se svrstava u red najlepših srpskih ljubavnih pesama). Ne propustite ni most Rialto, delo Antonia del Pontea iz XVI veka

Tradicija Venecije su specifični i visokocenjeni zanati, koji su i danas živi, mada osavremenjeni. Zanatska proizvodnja se bazira na izrada predmeta od stakla, (sa ostrva Murano), čipki,  srebra, zlata, kože.

U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija još od XVIII veka Lido. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo. Na ostrvu Lido nalazi se aerodrom Venecija-Lido, dok se novi, moderni Aerodrom „Marko Polo“ nalazi na kopnu.

Sve znamenitosti “Kraljice Jadrana” nemoguće je obići u jednoj poseti, isto tako nemoguće je osetiti duh nekedašnje Mletačke republike i naći inspiraciju za neko umetničko delo… Ali, jedno je moguće- da prepričate da ste koračali gradom na 118 ostrva, da ste prelezili 170 kanala, da ste se vozili u gondoli i svojom posetom se upisali na jednu stranicu istorije Venecije…

Više o Barseloni

Barselona, kosmopolitski grad poznatom po spektakularnoj Gaudijevoj arhitekturi, fantastičnoj kuhinji i ulicama koje poseduju jedinstvenu atmosferu i šarm, drugi po veličini i broju stanovnika u Španiji, nesumnjivo jedan od najlepših i najromantičnijih gradova Evrope i sveta. Barselona osvaja svojom ležernošću, lepotom, brojnim kafićima, prodavnicama i pijacama između starih gotskih građevina koje svedoče o bogatstvu i moći Katalonije. Uplovićemo u briljantni um i istražiti nadrealistični svet čuvenog Salvadora Dalija gde možemo napraviti nezaboravne fotografije u šarenolikom parku Guelj uz priliku da se divimo jedinstvenom, nezavršenom, arhitektonskom remek delu La Sagrada Familia. Istražimo veličanstveni grad, platno mnogim umetnicima i arhitektama, prepušteni zavodljivoj atmosferi, uz ukuse sangrije a na najlepšim trgovima u okruženju veselih turista iz celoga sveta dočekajmo Novu godinu uz impresivan vatromet. Dozvolite nam da Vas na pravi način upoznamo sa Barselonom, gradom koji odiše kulturom, lepotom i jedinstvenom mladalačkom atmosferom.

Kada bi dobili zadatak da od lego kockica sagradite neku zgradu iz ovog grada, teško da bi uspeli, jer Barselona je „polje za igru“ Antonija Guadija sa figurama najčudnijih oblika. Nije ni čudno, jer delo kojim je skrenuo pažnju na sebe je upravo vitrina za vrtić. Casa Cornella biva izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878.g. i  pravi zaokret  u životu mladog arhitekte. Plodovima njegovog rada kao i Ljuisa Domeneka i Montanera, Barselona privlači milone turista godišnje. Glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara sa jednom od glavnih mediteranskih luka ima 3.161.081 stanovnika sa okolinom.

Iberski narod Lajetanci osnuju naselje Barkeno u VII i VI veku p.n.e. Pokoravan od strane Rimljana, Vizigota, Mavra, grad je imao brojne vladare od kojih se ističe Vilfred I Dlakavi, osnivač barselonske dinastije. Brakom između grofa Barselone i ćerke kralja Aragona 1137.g, Kraljevina i Grofovija se ujedinjuju pod jedinstvenu krunu. Priključivanjem ostalih kraljevina, vladari počinju nositi krunu Kastilje.

GAUDÍ, GRACIAS!

Barselona je grad modernizma. Sargada Familija (Sveta porodica), katolička bazilika u gotičkom stilu, je delo koje Gaudi nije završio za života i koje bi trebalo biti završeno 2020.g. Prvobitno je bila u rukama Franseska de Paula de Viljara, a 1882.g. gradnju pruzima Gaudi koji je na projektu radio 40 godina (od toga poslednjih 15 samo na njemu). Pod zaštitom je svetske kulturne baštine UNESCO-a kao najposećeniji objekat u Španiji sa 2.26 miliona turista godišnje, ostavljajući iza sebe muzej Prado i Alhambru.

Park Guelj je još jedno u nizu remek dela velikog arhitekte, koji je i živeo u njemu, tačnije u kući Mila- Casa Milá (Pedrera). Dobrodošlicu u park će vam poželeti skulptura iguane, fontana obgrljena stepenicama sa obe strane. Od 100 stubova koji podupiru mozaički trg, 84 su završena.    U parku se nalazi i Palata katalonske muzike Ljuisa Domeneka i Montenera.

Antoni Gaudi je tragično nastradao 1926.g. kada ga je pregazio tramvaj. Taksisti su izbegavali voziti ga u bolnicu misleći da ne bi imao novca da im plati (izgledao je zapušteno i praznih džepova). Umro je dva dana kasnije odbijajući prijatelje da ga premeste u bolju bolnicu. Jedan od najtalentovanijih i definitivno najprepoznatljiviji arhitekta svih vremena svojim delima je zadužio Barselonu, ali i dao zadatak turistima širom sveta da obiđu ono čime se Katalonci diče. Hvala, Gaudi!

Las Ramblas, šetalište između Trga Katalonija i stare luke, danonoćno vrvi od ljudi. Trfike, cvećare, kafići, restorani čine šarolikost nejprivlačnijeg šetališta u gradu. Šetalište se završava trgom Vrata mira na kome se nalazi Kolumbov spomenik, podignut u čast čuvenog moreplovca koji je sa svoja tri broda (Ninja, Pinta i Santa Marija) u potrazi za Indijom otkrio Novi Svet 1492.g. On je katoličkim monasima iz Barselone dostavio izveštaj o otrkiću, za koje se ispostavilo da je promenilo istoriju. Ispružena desna ruka na kipu usmerena je u pravcu Đenove, kolumbovog rodnog grada, što je u suprotnom pravcu od Amerike. I vi se možete popeti kod Kristifora, na visinu od 87m i baciti pogled na celu Barselonu. Zadivićete se pogledom na Sredozemno more i prelepe plaže Costa Brava-e sa jedne i na metropolu omeđenu dvema rekama-Besos i Ljobregat.

Akvarijum u Barseloni je najveći u Evropi i jedan od najvažnijih na svetu. Oko 4000 vrsta riba, uključujući i ajkule, pliva po tunelima koji vode kroz okeanijum. Za nekog jeziv, za nekog predivan prizor, ali ono što je zajedničko je neponovljiv doživljaj. Zoo vrt je jedinstven po svom zaštitnom znaku – snežnom majmunu (floquet de neu). Ova vrsta gorile može se smatrati albinom i jedina je tog tipa u svetu.

Carrer Montcada, ulica iz XII veka, nastala je kada je tadašnja vlast Barselone odlučila da spoji distrikt zonu sa priobalnom. Duž ulice su podignuta aristokratska zdanja, jer je nekada rezidencija aristokratije bila u ovoj ulici. Upravo to joj daje jedinstveni šarm kojinejedna druga ulica ne poseduje.

Centar stare Barselone, pun kafića i prodavnica, zanimljiv je studentima i umetnicima pre svega jer je centar boemskog života Barselone. Muzej Pikasa je nezaobilazna atrakcija, jer su u njemu izložena dela velikog umetnika XX veka prema fazama u kojima je stvarao.

Najvažnija sporedna stvar na svetu vas može dovesti u prestonicu Katalonije i to pravo na stadion Kamp Nou, stadion na kome igra aktuelni prvak Evrope- Barselona. Možete pogledati brojne pehare (titule prvaka primere, Kupa Kralja, Kupa pobednika kupova, Lige šampiona…), a ukoliko imate sreće, možda odgledate i utakmicu Barse i uživate u čarolijama Mesija, Ćavija, Inijeste, Etoa… Kamp Nou ima kapacitet od 98.772 mesta, a građen je od 1954-1957.g.

Dok se muški deo populacije zabavlja uz fudbalski meč, lepši pol će to vreme provesti u shoppingu. Drage dame, na raspolaganju su vam tržni centri- Barcelona Glòriesi, La Maquinista i Bulevard Rosa sa 230 odnosno 100 prodavnica obuće, odeće, sa barovima i restoranima. Velike rasprodaje su tokom januara i februara (zimska kolekcija) I jula i avgusta (letnja), mada i ostalih meseci se može naći veliki broj krpica na rasprodaji. Prodavnice se otvaraju oko 09:00 i rade do 14:00 a zatim se ponovo otvaraju 16:30 do 19:30 od ponedeljka do subote.

Turistički autobusi voze oko svih važnijih atrakcija za 14 evra. Ppočetna stanica mu je Placa Catalunya. Kao prevoz možete koristiti metro I kupiti T-10 kartu(6 €)  tj. 10 karata za prvu zonu. Metro stanice se prepoznaju po crvenom obliku dijamanta sa slovom M u cetru. Taksi hvatate na ulicu. Mahnute mu i dolazi do vas. U principu, vozači su ljubazi i žele da vam pomognu, ali nemojte se bojati ako daju gas i pretiču sve redom, to je ipak glavna odlika taksista skoro svuda u svetu.

Metropola ne bi bila to što jeste da nije džeparoša. Ukoliko vas opljačkaju bilo bi dobro da odete u policiju jer će vaša osiguravajuća kompanija zahtevati takav vid dokaza. Imate posebne policijske stanice poput Centro Atencíon Policial namenjete turistima i treba ih kontaktirati u slučaju nestanka novca i kreditnih kartica. Cajero automatico-keš mašina ima svuda po gradu, mada ukoliko ste nepoverljivi, novac možete razmeniti u bankama ili menjačnicama. Bakšiš nije očekivana pojava u Barseloni. Odlučite sami želite li da ostavite napojnicu konobaru, taksisti ili portiru u hotelu.

Duh Mediterana pomešan sa Gaudijevim građevinama, čini Barselonu privlačnom tokom cele godine. Upoznajte običaje Katalonaca, vidite koliko se odvajaju od Španije i kulturno sve više približavaju Francuskoj  , probajte sangriju i uz pesmu do ranih jutarnjih sati ostanite na ulicama, prošetajte plažama Kosta Brave, zaronite u Sredozemno more i dozvolite mislima da slobodno otplivaju gde god žele. Budite slobodni, budite ono što jeste, osetite Barselonu ali pustite da i ona vas oseti…

Više o Nici

Nica je glavni turistički centar Azurne obale, i posle Pariza druga najpopularnija turistička destinacija u Francuskoj. Stari deo grada karakteriše mnoštvo uskih i krivudavih ulica sa visokim kućama. Grad je prepoznatiljiv po gužvi na plažama, luksuznim jahtama, palmama i glamuru. Novi deo grada se prostire pored obale. Bulevari ukrašeni zelenim palmama i cvećem, njegova su najveća odlika. Mnoge VIP holivudske ličnosti su česti gosti ovog grada, a većina njih pristiže velelpnim jahtama. Englesko šetalište, dugo 5 km, je možda najprivlačniji deo grada. Ukrašen vilama, elitnim hotelima, parkovima i vrtovima, ostavlja bez daha.

Plaže, kokteli i jahte nisu jedino što Nica može da ponudi. Rimske ruševine, festivali i dobro opremljeni umetnički muzeji, najbolji restorani u Evropi, samo su još neke od ponuda ovog primorskog grada.

Jedan dan na nekoj od privatnih plaža može biti nezaboravno iskustvo. Najbolja privatna plaža u gradu je Castel Plage i nalazi se odmah ispod tvrđave. Javne plaže su besplatne, a dve najbolje su La Plage Publique de Beau Rivage (u neposrednoj blizini starog grada) i La Reserve, koje jeste mala, ali je zbog svoje lepote izrazito primamljiva turistima.

Uske i krivudave ulice, sokaci i prolazi, obojene kućice su oznaka Vieux Nice (Stara Nica), gde se nalazi Cvetna pijaca (Courts Saleya).

Noćni život u Nici je veoma raznovrstan. Klubovi sa muzikom za svačiji ukus, sa fantastičnom ponudom pića i enterijerom koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim.