BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

DOČEK NOVE GODINE 2017 AMSTERDAM

amsterdam

U zemlji koja je je snagom vetrenjača oteta od vode, na tlu ispod nivoa mora, iz nekadašnjeg ribarskog naselja uz reku Amstel nastao je grad koji je po njoj i dobio ime – Amsterdam. „Zapadna Venecija“ je glavni i najveći grad Holandije, grad u kome je utočište našlo 175 različitih nacija, grad liberalnosti, grad u kome vazduh odiše potpunom slobodom. Pozorišta, bioskopi, noćni klubovi i barovi mesta su okupljanja mase, mase koja danonočno kao roj pčela zuji po gradu da ne bi propustila zabavu. Iznajmite bicikl ili se vozite čamcem kroz mrežu od 40 kanala, prošetajte Red Light district-om, obujte klompe, u coffeeshop-u probajte kolačiće…! Ne dozvolite sebi da ne doživite Amsterdam… Budite slobodni, budite ono što jeste, jer će vas ovaj grad tako još više očarati…

Amsterdam je nastao kao ribarsko naselje na nasipu oko reke Amstel po kojoj je I dobio ime. U XVII veku bio je pod španskom vlašću, ali je revolucijom pod Vilijemom Narandžastim, grad oslobođen. U to vreme, grad je bio trgovačka prestonica ove velike kolonijalne sile. Taj period se naziva “Zlatnim dobom Amsterdama”, ali i zlatnim dobom holandskog slikarstva.

Rijks muzej је najposećenija turistička atrakcija, sa 1 200 000 posetilaca godišnje. U muzeju se nalaze najbolje slike Rembrandta, Vermera, Halsa, de Hoha, Jan Stena, i stranih majstora- Rubensa, Goje, Van Dajka. Trenutno je u fazi renoviranja, pa radi samo trećina, a ulaz je 10€.

Van Gogov muzej sadrži više od 200 slika, 500 nacrta i 700 pisama poznatog majstora koji je za života prodao samo jednu sliku, a posle smrti postao jedan od najvećih slikara svih vremena.  Dela su poređana na četiri sprata, po hronološkom redu. Ulaz je 10€.
Muzej voštanih figura Maddame Tissaud , smešten je na trgu Dam i sadrži oko 115 figura iz holandske (Rembandt, Vilhelmina, Erazmo) i svetske (Čerčil, Kenedi, Gandi) istorije. Osim figura, interesantna je i kombinacija svetla, zvuka i specijalnih efekata, koja proizvodi specifičan ugođaj.

Haineken muzej je kompleks koji vredi posetiti, naročito ako ste ljubitelj piva. Za simboličnu cenu ulaznice, imate pravo da popijete koliko god možete piva za 45 minuta! Vodič kroz muzej objašnjava proces proizvodnje piva a možete pogledati i film o istoriji kompanije.

Vondel park je najveći gradski park nazvan po Jost van del Vondelu. Uređen u engleskom stilu, sa obiljem veštačkih jezera, livada, bio je stecište hordama hipika, a danas se u njemu nalazi jedan od najpoznatijih hostela. Gotovo 10 miliona turista poseti ovaj park svake godine.

Kraljevska palata je fascinantna građevina sa fenomenalnim reljefima. Nalazi se na trgu Dam, a konstrukcija zgrade leži na 13 000 drvenih kolaca. Odmah pored nje nalazi se Nova Crkva, predivna gotska crkva sa grobnicama značajnih istorijskih ličnosti. Obelisk na trgu oko kog se skupljaju razni likovi, predstavlja Nacionalni spomenik.

Kuća Ane Frank je najpoznatija kuća-muzej u kojoj je izložen originalni Anin dnevnik. Unutrašnjost je skoro prazna jer je sav nameštaj odnešen nakon hapšenja stanara. Nalazi se u blizini Zapadne crkve.

Vaga (De Waag) je zgrada gde se nekada merila roba koja je tovarena na brodove. Nekada je ova zgrada pripadala odbrambenom sistemu i bila je istočna kapija grada. Danas je to bar-restoran sa internet terminalima.

amsterdam-bajk

Šta je potrebno znati pre dolaska u Amsterdam?

Dozvoljena je kupovina, konzumiranje i posedovanje manjih količina lakih droga – marihuane i njenih derivata. Oni se kupuju i konzumiraju na za to predviđenim mestima – u coffeeshop – ovima. To su kafići po celom gradu u kojima se, pored pića, na posebnom šanku prodaje i marihuana. Dobićete kartu sa mnogo vrsta, cenom i jačinom. Na šanku možete uzeti rizle i flopove. Dozvoljena je i upotreba tzv pametnih droga, za koje je Ministarstvo zdravlja utvrdilo da nisu štetne ukoliko se pravilno konzumiraju. To su halucinogene pečurke, biljni energizeri, sredstva za potenciju, koncentraciju, opuštanje…Prodaju se u smart shop – ovima. I pored mnogo slobode, Amsterdam je pod kamerama, pa se svako kršenje propisa strogo kažnjava. Nije dozvoljeno konzumiranje marihuane ne ulici, već samo u coffee shopovima! Maksimalna količina droge koja se toleriše je 5g. Nije dozvoljena kupovina droge kod uličnih dilera!

Red Lights District je deo grada u blizini Železničke stanice, sa uskim uličicama od crvene cigle, gde su skoncentrisani svi poroci. Poznat je po izlozima sa prostitutkama, koje imaju zdravstveno i penziono osiguranje. Ima ih za svačiji ukus, a prosečna cena je 50€. Fotografisanje je zabranjeno! Ne rizikujte da ostanete bez fotoaparata! Dalje, u ovom kvartu je veliki broj sex – shop – ova, sa najluđim artiklima koje možete zamisliti!

Tramvaji koji voze po celom gradu, cena je 1, 60€. Najisplativija je strippen kaart, pantljičara od 15 karata koja košta 6, 40€. U zadnjem delu svakog vozila nalazi se kondukter koji će vam poništiti kartu.
Bicikl je najpopularnije prevozno sredstvo. Iznajmljivanje je oko 7€ dnevno i 3€ osiguranje protiv krađe. Preporučujemo Mike’s Bikes, Kerkstraat 134.
Taksi je skup. TCA taxi: start je od 2,50€ do 3,40€ i 1,55€ do 1,90€ po kilometru.

Prodavnice rade od 10h do 18h, četvrtkom do 21h, subotom do 17h. Ulice za šoping su Kalverstraat, Damrak, Laidsestraat, Neuiwedijk… Na svakom ćošku možete pronaći supermarkete od kojih je najpoznatiji Albert Heijn. On često ostaje otvoren do 20h, ili čak 22h. Cene su 30 % više od cena u beogradskim marketima.

Na svakom koraku možete pronaći najrazličitije svetske kuhinje: kinesku, japansku, tajlandsku, indijsku, argentinsku, marokansku, tibetansku…Cena večere za dvoje je oko 20-30€. Možete jesti i na ulici: kebab sa pomfritom – 5 €, kineska – 7€, vegetarijanska – 5€…
Holandska tradicionalna jela su:
Appeltaart – torta sa jabukama, suvim grožđem i cimetom, sa mnogo šlaga.
Poffertjes – minijaturne palačinke koje se jedu sa buterom i šećerom u prahu, Vafli – kao keks, sveže spremljen kolač, ili kod Turčina u Red Lights – u…

Amsterdam je grad koji bi želeli posetiti mladi širom sveta upravo zbog legalizacije “zabranjenog voća”, zbog čuvenog piva, dobro provoda. Sa druge strane, grad je pun istorije i mami umetničke duše da pogledaju dela Van Goga, Rebranta, posete kuću Ane Frank i Kraljevsku palatu. Prošetajte u klompama, pomirišite lale, osetite se potpuno slobodnim, jer to možete samo u Amsterdamu!

amsterdam

DOČEK NOVE GODINE 2017 U AMSTERDAMU