Rumunija:

Rumunija je zemlja izvanrednih prirodnih lepota, sa burnom istorijom, čiji su svedoci bezbrojni dvorci i gradovi izuzetne arhitekture. Iako je Rumunija naš severoistočni sused, ona nam nije dovoljno poznata kao turistička destinacija: ne znamo dovoljno ni o njenoj geografiji ni o istoriji, pa ni o tome ko su Rumuni i kako je nastao ovaj narod.

 

 

Bukurešt je balkanski centar trgovine, industrije i saobraćaja. Prvi put se pominje u pisanim dokumentima još 1459. godine. Glavni grad Rumunije je postao 1862. godine, a danas u samom gradskom jezgru živi preko dva miliona ljudi, a još toliko ih ima u široj gradskoj zoni. Celom dužinom Bukurešta presecaju ga dva široka bulevara. Po ulasku u grad, ne možete se izbeći utisak da se radi o pravom megalopolisu, sa ogromnim bulevarima, prostranim ulicama sa zelenim površinama i ogromnim građevinama, građenih uglavnom u francuskom i italijanskom stilu. Zlatno doba Bukurešta bilo je između dva svetska rata, a u ratu je teško bombardovan od strane Saveznika. Ni narednih godina Bukurešt nije pošteđen velikih nesreća, 1977. godine u stravičnom potresu poginulo je preko 1.500 ljudi, da bi se naredni potres dogodio 1990. godine, srećom sa mnogo manjim posledicama.

Građevine koje su posetiocima Bukurešta najinteresantnije su Trijumfalna kapija, izgrađena po uzoru na istovetnu imenjakinju u Parizu, zatim Rumunski ateunum i Palata pravde, kao i nekadašnja kraljevska palata, koja je danas pretvorena u Muzej umetnosti. Palata Parlamenta je posebna priča za sebe, ova zgrada, inače najveća u Evropi, a druga po veličini u svetu, svojom veličinom i impozantnošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj objekat ima 12 spratova, 1.100 soba, preko sto metara dugačko predvorje i četiri podzemna nivoa, zajedno sa nuklearnim bunkerom. Sama pomisao da je to monumentalno zdanje nastalo u vreme vladavine jednog od najbrutalnijih komunističkih vođa, Nikolajea Čaušeskua, daje ovoj zgradi jednu mračnu notu. Gradnja parlamenta je počela 1984. godine, a po zamislima bračnog para Čaušesku, tu je trebalo da bude sedište Komunističke partije Rumunije. Zbog poznatih događaja iz 1989. godine zgrada nikada nije dobila ulogu koja joj je namenjena.

Brašov je srednjevekovni grad u Rumuniji, smešten u središnjem delu zemlje u istorijskoj pokrajiniTransilvaniji, tačnije njenom jugoistočnom delu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara a prostire se na 267 km2, u njemu živi blizu trista hiljada stanovnika po čemu je osmi grad u Rumuniji.

Grad Brašov je dobio ime po tvrđavi Brassovia koja se nalazi na planini Tampa. Osnovan je u XIII veku, kada je na tom mestu Tevtonski red (krstaški viteški red, nosili su bele ogrtače sa crnim krstom) napravio utvrđenja radi odbrane mađarskog kraljevsta i odredio trgovačku koloniju Kronstadt (na mađarskom Brasso). Kako mu je položaj takav, na raskrsnici trgovačkih puteva, vekovima je povezivao i spajao Osmansku imperiju i zapadnu Evropu. Kada su ga naselili Sasi, gradili su kuće i crkve u nemačkom stilu, što je ostavilo dosta traga na gradsku arhitekturu što je prepoznatljivo i danas. Za vreme komunizma grad je nazivan Orasul Stalin (Staljingrad).

Danas je Brašov poznat kao kulturno, obrazovno i privredno središte južne Transilvanije. Ima veoma povoljan položaj za turizam, okružen je selima razbacanim po Karpatima, srednjevekovnim zamkovima, u blizini su i najbolja zimska izletišta i kompleksi, a sve to na samo 180 km od Bukurešta.

 

 

Grof Drakula Vlad II Tepeš

Drakula je rođen u Transilvaniji jedne zimske noći 1431. godine. Transilvanija je tada bila pod vladavinom Mađarske, a Drakulin otac Vlad I, bio je general. Ime Drakula bilo je deo Vladove titule: rumunska reč ‘drac’ može istovremeno imati dva značenja – zmaj i djavo, a ‘a’ ‘na kraju nadimka znači ‘sin od…’. Zbog iskazane hrabrosti u borbama protiv Turaka, Vlad II bio je prihvaćen u Red zmajeva, bratski red viteza. Suborci su ga zvali Drakul, što je značilo ‘zmaj’ i tako je njegov sin, Vlad III, dobio nadimak ‘sin zmaja’. Naravno, oni koji baš nisu cenili Vladovu krvoločnost koristili su drugo značenje reči ‘dracul’ te su ga zvali ‘djavoljim sinom’. Vlad se često dovodio u vezu s Drakulom. Da ironija bude veća, Red zmajeva bio je formiran ne samo zbog odbrane carstva od Turaka, već i zbog odbrane hrišćanstva. Čak ni famozni crni plašt s crvenom unutrašnjosti nije bio izmišljotina. Kostim, odelo koje su nedeljom nosili pripadnici reda, bio je upravo crveni komad odeće s crnim kaputićem preko.